Stravování

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO UN) definovala „udržitelnou stravu“ jako „… stravu s nízkým dopadem na životní prostředí, která přispívá k potravinové a výživové bezpečnosti a zdravému životu současných i budoucích generací. Udržitelná strava chrání a respektuje biodiverzitu a ekosystémy, je kulturně přijatelná, dostupná, ekonomicky spravedlivá a přístupná, výživově adekvátní, bezpečná a zdravá a vhodně využívá přírodních i lidských zdrojů“.

Udržitelná strava přispívá ke zlepšení celkového zdraví populace, snižuje náklady na zdravotní péči a zvyšuje produktivitu. Socio-ekonomický rozměr zahrnuje spravedlivý přístup k potravinám pro všechny vrstvy společnosti a podporuje ekonomický růst stimulací produktivity a snižováním pravděpodobnosti onemocnění. Environmentální dimenze zahrnuje aspekty udržitelné produkce a spotřeby potravin.

Na VŠE jsou stravovací služby zajišťovány prostřednictvím externích provozovatelů a realizace navrhovaných opatření proto bude významně záviset na úspěšném ovlivnění těchto dodavatelů v příslušných oblastech.

Problematika stravování se vztahuje zejména k SDG 1 Konec chudoby, 2 Konec hladu, 3 Zdraví a kvalitní život, 8 Důstojná práce a ekonomický růst, 10 Méně nerovností, 12 Odpovědná výroba a spotřeba, 13 Klimatická opatření, 14 Život ve vodě, 15 Život na souši a 17 Partnerství ke splnění cílů.

Realizace transformace směřující k implementaci udržitelného stravování

Opatření
  • Pravidelná jednání s dodavateli stravovacích služeb (včetně cateringu v rámci akcí) o možnostech přechodu k udržitelnému stravování (lokální suroviny, nákup od dodavatelů zastávajících etický chov a pěstování, nákup kvalitních surovin s uznávanými certifikacemi včetně Fairtrade, bezodpadová příprava jídel).
  • Navázání spolupráce se subjekty zabývajícími se udržitelným stravováním. Tato spolupráce bude využita nejen k působení na členy akademické obce (strávníky) prostřednictvím edukace v oblasti zdravého a udržitelného stravování, ale i k působení na poskytovatele stravovacích služeb na VŠE tak, aby se zvyšovala jejich schopnost držet se principů udržitelného stravování v souladu se současným stavem poznání, a to při udržení akceptovatelných cen.
  • Vypracování standardu pro eventy (catering) včetně požadavku na disponibilitu veganských jídel na akcích.
  • Konání akcí na podporu udržitelné, nutričně bohaté stravy.
  • Zahájení a zlepšování monitoringu klíčových indikátorů v oblasti stravování.

Rozšíření nabídky a zvýšení konzumace udržitelné stravy

Opatření
  • Zvyšování a rozšiřování nabídky ovoce.
  • Zavedení možnosti volby porcí v menzách (malá/velká).
  • Jednání s poskytovateli stravovacích služeb o vytvoření podmínek pro rozšíření bufetově nabízených jídel.
  • Spolupráce s partnery za účelem zajištění edukace kuchařů poskytovatelů stravovacích služeb v oblasti technologií a přípravy vegetariánské a veganské stravy.
  • Zařazení alespoň jednoho vegetariánského nesladkého jídla do nabídky na každý den (všechna stravovací zařízení).
  • Zařazení alespoň dvou veganských nesladkých jídel a jedné veganské polévky do nabídky na každý den v Pizza a Veget.
  • Edukace strávníků v oblasti zdravé a udržitelné stravy, zejména rostlinné.
  • Edukace stakeholderů o významu snižování spotřeby masa přežvýkavců.

Zlepšení informovanosti studentů i pracovníků v oblasti stravování

Opatření
  • Dostupnost informací o nutričních charakteristikách všech jídel (včetně energetické hodnoty a informací o alergenech).
  • Jasné a jednoznačné označení veganských a vegetariánských jídel v nabídce.
  • Dostupnost nabídky jídel alespoň den předem.
  • Dostupnost nabídky jídel centralizovaně i lokálně.
  • Dostupnost informací o otvírací době menz a restaurací s dostatečným předstihem.