Odpady
VŠE si je vědoma nutnosti věnovat se problematice odpovědného nakládání s odpady, prevenci jejich vzniku a možnosti efektivního snižování nákladů na jejich odstraňování. Problematika odpadů je reflektována v minimálně osmi Cílech udržitelného rozvoje, kterými jsou SDG 1 Konec hladu, SDG 3 Zdraví a kvalitní život, SDG 4 Kvalitní vzdělání, SDG 6 Pitná voda, kanalizace, SDG 11 Udržitelná města a obce, SDG 12 Odpovědná výroba a spotřeba, a SDG 14 Život ve vodě.
V prostorách VŠE jsou v současnosti k dispozici tříděné nádoby na sklo, papír, plast, kov a sklo. Umístění pítek a Lokni automatů na filtrovanou vodu jsou snahou o minimalizaci využívání jednorázových PET lahví. Studenti mají také možnost třídit odpad v prostorách kolejí. VŠE realizovala interní dotazníkové šetření, které odhalilo vysoký zájem studentů i zaměstnanců o nakládání s odpady. Z výsledků jasně vyplývá vysoká ochota obou skupin odpad třídit a získat dodatečné informace o tom, jak je tento vytříděný odpad dále zpracováván. Vítané jsou také další iniciativy, což reflektují níže stanovené cíle.
Základním dlouhodobým cílem VŠE je kontinuálně snižovat produkci směsného komunálního odpadu, zvyšovat podíl separovaného odpadu, a především celková minimalizace produkce jakéhokoliv odpadu cestou prevence jeho vzniku.
Snižování odpadu
Opatření
- Sledování podílu produkovaných odpadů VŠE ve vztahu k příjmům.
- Vypracování analýzy odpadového hospodářství VŠE.
- Vypracování a realizace akčního plánu snižování produkce komunálního odpadu a zvýšení recyklace.
- Spolupráce se studenty a partnery na projektech. vedoucích k předcházení a snižování produkce odpadu.
- Pomoc studentům recyklovat a znovu používat produkty (zvláště na konci semestru).
- Snížení počtu nápojových automatů ve snaze minimalizovat objem vyprodukovaných jednorázových nápojových obalů.
- Podpora organizace bezodpadových, nízko odpadových a bezobalových akcí.
- Zvýšení počtu nádob na tříděný odpad a jejich umístění na nových místech v budovách univerzity.
- Snížení počtu nádob na směsný odpad, a to zejména v kancelářích a v přednáškových prostorách.
- Podporovat digitalizaci administrativních procesů a učebních materiálů s cílem snížit spotřebu papíru.
Snižování potravinového odpadu
Opatření
- Ve spolupráce s partnery umožnit efektivní odnos jídla
z menzy (re-krabičky/eko-obaly atd.). - Řešení darování či jiného využití nespotřebovaných jídel ve spolupráci s poskytovateli stravovacích služeb.
- Ve spolupráci s partnery zajistit kompostování potravinového odpadu (vzniklého před i po konzumaci).
- Zpracování pravidel pro bezodpadové cateringové služby a akce, propagace pravidel a prioritizace využívání kompostovatelných jednorázových obalů.
Podpora znovu používání produktů
Opatření
- Podporovat cirkulární ekonomiku napříč kampusem prostřednictvím pravidelných swapů a dalších akcí.
- Zřízení permanentního „reuse“ místa v rámci kampusu.
Zlepšení informovanosti v oblasti odpadového hospodářství
Opatření
- Zlepšení informovanosti studentů i zaměstnanců o třídění odpadu prostřednictvím umístění infografik na nádobách na tříděný odpad a zavedení povinného školení v platformě Moodle.
- Sjednocení značení nádob na tříděný odpad v českém i anglickém jazyce.
- Rozmístění mapek s plánem prostor VŠE, na kterých budou zaznačeny nádoby na tříděný odpad.
- Příprava a spuštění informační kampaně zaměřené na množství odpadu vyprodukovaného na půdě VŠE spolu s informacemi, jak je nakládáno s tříděným odpadem po jeho vyhození.